Trabzon’un Yomra İlçesi Kaşüstü Mahallesi nüfusuna kayıtlı olup, 30 Ekim 1971 tarihinde Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve Lise tahsillerini Yomra’da tamamladıktan sonra 1988 yılında öğrencisi olduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden 1992 yılında mezun oldu. 1993 yılında Araştırma Görevlisi olarak akademik yaşamına başladı. KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı'dan, 1995 yılında yüksek lisans, 2001 yılında doktora derecelerini aldı. Nisan 2001-Aralık-2001 arasında 8 ay T.C. Bayındırlık İskan Bakanlığı Bayburt İli Bayındırlık İskan Müdürlüğünde Jeofizik Yüksek Mühendisi olarak çalıştı. Aralık-2001’de KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeofizik Ana Bilimdalı’nda Yrd. Doç. Dr. olarak atandıktan sonra, sırasıyla Aralık-2007 yılında girdiği sınavı başararak Doçent ve Şubat-2013 yılında Profesör ünvanlarını almıştır.

      Hakan Karslı, akademik çalışmalarını, Jeofizik Mühendisliğinin, sismik yöntemler (yansıma, kırılma ve çok kanallı yüzey dalgası analizi), sayısal veri işlem, jeofizik verinin modellemesi ve ters çözümü, mühendislik sismolojisi, zemin etütleri, heyelan araştırmaları ve deprem-zemin-yapı ilişkileri konularında yürütmektedir. Bu çerçevede ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış ve kongrelerde sunulmuş 100’den fazla bilimsel eseri bulunmaktadır. TÜBİTAK, DOKAP, BAP kapsamındaki birçok projede yürütücülük, araştırmacı ve danışmanlık yapmıştır. Danışmanlığında 4 doktora ve 10 yüksek lisans tezi tamamlanmıştır. Mesleki alanda yayınlanmış 2 kitabı ve bir adet kitap bölümü bulunmaktadır.

     Hakan KARSLI, 2008-2014 yılları arasında Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu üyeliği, 2010-2013 yılları arasında Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, 2002-2018 yılları arasında TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi yönetim kurulu üyelikleri ve 2018-2022 yılları arasında ise, şube başkanlığı görevlerini yürütmüştür. 2019 yılında yürürlüğe giren Yeni Deprem ve Bina Yönetmeliği kapsamında panel, seminer, söyleşi gibi birçok etkinliği düzenlemiş, çalıştay ve panellerde çağrılı konuşmacı olarak yer almıştır. Trabzon İli Risk Azaltma Planlaması (İRAP) çalışmalarında Deprem Modülünün hazırlanması sürecinde aktif olarak görev almış ve moderatörlük (yönlendirici) yapmıştır.

      Halen KTÜ Jeofizik Mühendisliği bölümünde akademik hayatına devam etmektedir. Evli ve biri mimar ve biri makine mühendisi adayı olan iki kız babasıdır.